Oepsie… Broodfabriek Hus, Ootmarsumstraat

Een van de leuke kanten van het werken aan het boek Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 was dat ik de kans kreeg om op veel verschillende plekken in Den Haag een paar uur rond te neuzen en mijn dorst naar beeld te lessen. Ik had van de opdrachtgevers De Lijstgekregen, een lijst van de objecten die gefotografeerd moesten worden. Zo’n lijst met nieuwe dingen aan het begin van een project maakt begerig. En begerigheid is soms een gevaarlijk iets…

Hoe dan ook, op een zonnige julidag stond ik met De Lijst in de wijk Morgenstond. Ik werd vooral gegrepen door het blok aan de Ootmarsumstraat, op het terrein van de voormalige Broodfabriek van Hus. Het is fascinerend om te zien hoe de bewoners daar de ruimte die ze kregen, zelf ingevuld hebben. Ik maakte enkele van de betere beelden van deze opdracht en was er helemaal vol van. ‘s-Avonds mailde ik een update aan de redactie en stuurde meteen een paar foto’s mee.

De volgende morgen kreeg ik een telefoontje van de directeur van 1854, die opdrachtgever was. Hij feliciteerde me met de beelden. “Prachtig, die foto van dat voortuintje”, zei hij. “Maar eh… Waar is dat eigenlijk? Want waar het ook is, het is niet van ons.”

Oepsie… In mijn enthousiasme om pakkend beeld te maken, had ik De Lijst ergens diep in mijn achterzak gestopt en was aan het werk gegaan. Gegrepen door wat ik zag, had ik er geen erg meer in dat het binnenterrein van de Hus aan de Ootmarsumstraat niet op mijn lijst stond. Ietsje te begerig geweest. Foutje…

En zo komt het dat één van de betere foto’s uit de opdracht niet in het boek terecht is gekomen. Nu gelukkig wel op de website. Da’s tenminste nog een kleine troost.

0 antwoorden

Plaats een reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Foto niet uit het boek Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854, door Dorine van Hoogstraten met fotografie van François Hendrickx, Thoth, Hilversum, 2013.

© Copyright - Francois Hendrickx Photography