HOFJE SCHELPSTRAAT, SCHEVENINGEN.

Een bijzonder sieraad van Den Haag zijn de hofjes die je hier en daar in de stad aantreft. Dit hofje in Scheveningen is gebouwd met geld uit de nalatenschap van broer en zus Dirk en Johanna Antonia Lammers. Toen Johanna in 1866 als laatste van de twee overleed, bepaalde ze in haar testament dat met het geld uit haar nalatenschap onder andere woningen moesten worden gebouwd voor “ongelukkige fatsoenlijke weduwen of juffrouwen uit de de burgerstand”  die buiten hun schuld in de ellende waren beland. Bovendien bepaalde ze dat er in Scheveningen nog tien woningen voor “ongelukkige weduwen en kinderen van verongelukte vissers” moesten komen. En zo werd er in 1875 aan de Schelpstraat in Scheveningen een hofje gebouwd met 30 woningen. In de Badhuisstraat in Den Haag staat er nog een dat er precies op lijkt, dat is alleen wat kleiner.

Aan de straatkant wordt het hofje afgeschermd met een grote poort waarop aan weerskanten de namen van de weldoeners staan. Zo zouden de ontvangsters van al die weldadigheid in elk geval niet vergeten waar hun zegen vandaan kwam. Ben je de getraliede deur door, kom je in een kleine oase in de drukke stad, je kijkt er je ogen uit. Terwijl ik aan het fotograferen was, kwam er een bewoonster naar me toe die wilde weten waar het voor was en wat er me de foto’s ging gebeuren. Of zij een “ongelukkige fatsoenlijke weduwe of juffrouw uit de burgerstand” was, weet ik niet, maar ze was erg aardig want toen ik had uitgelegd wat de bedoeling was, liet ze me het interieur van haar eigen huisje zien. Het bleek een prachtige woning met mooie blauwe accenten te zijn. De woningen zijn erg klein, één kamer op de begane grond, een inbouwkeukentje, een natte cel en een trap naar zolder waar een slaapkamer is, dat is het. Hoe ze hier ooit met hele gezinnen in gewoond hebben, wil ik niet weten.

Zelf hoefde ze niet zo nodig op de foto en natuurlijk was er “niet opgeruimd”, maar als ik wilde, mocht ik best een paar foto’s maken. Daar leek me een goed idee en toen deze situatie ontstond, wist ik dat ik een fatsoenlijke foto had.

Foto uit het boek Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854, door Dorine van Hoogstraten met fotografie van François Hendrickx, Thoth, Hilversum, 2013.

0 antwoorden

Plaats een reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright - Francois Hendrickx Photography