Op 27 juni wordt in Den Haag het eerste exemplaar uitgereikt van Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854. De bouwgeschiedenis van een kleine, onafhankelijke vereniging, van Dorine van Hoogstraten, met foto’s van mij en uitgegeven door Uitgeverij Thoth in Hilversum. Het boek gaat over de geschiedenis van een kleine Haagse woningvereniging, in 1854 opgericht door een aantal Haagse heren met blauw bloed. Ze waren begaan met de armoedige behuizing voor de arbeidende klasse en hadden het plan opgevat om daar wat aan te gaan doen.

Ik heb in juni, juli en augustus 2012 voor dit boek gefotografeerd, een heerlijke klus. Ik ben dag na dag kris-kras door Den Haag getrokken om huizen en interieurs te fotograferen die ofwel nu nog in het bezit van 1854 zijn, ofwel het ooit geweest zijn. Het heeft een prachtig boek opgeleverd met een rijkdom aan lees- en kijkervaringen. Het blijkt dat 1854 een aantal hele markante objecten in Den Haag onderhoudt en het was geweldig om op al die plekken een kijkje te mogen nemen. En om de bewoners te leren kennen. Mijn aanbod aan 1854 was namelijk om niet alleen buitenkanten te fotograferen, maar me ook op het wonen, op het gebruik te richten. Daarvoor was het nodig dat ik ook bij bewoners naar binnen keek en me op interieurs richtte. Dus bij bewoners aanbellen, praatje maken, vragen of ik een foto van het interieur zou mogen maken. Iedereen vond het goed (zal mijn jongensachtige charme wel zijn). Natuurlijk hoorde ik steeds de verzuchting dat ik wel op een bijzonder ongelukkig moment kwam “want ik heb nog niet opgeruimd vandaag”. Eenmaal binnen was het dan natuurlijk gewoon Hollands proper en kon ik met minimale ingrepen mijn werk doen.

Ik ga hier in de komende tijd regelmatig een foto uit het boek publiceren, of ook een foto die het boek om wat voor reden dan ook niet gehaald heeft. Want ook daar zitten wel enkele interessante beelden bij. Watch this space!

Omslag van het boek Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854, door Dorine van Hoogstraten met fotografie van François Hendrickx, Thoth, Hilversum, 2013.

Omslag van "Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854"

Omslag van “Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854”